Tochtvrij Wonen: Praktische Tips en Tricks

Tochtvrij Wonen: Praktische Tips en Tricks

Door je huis tochtvrij te maken, zorg je voor meer warmte in huis. Tocht komt overal vandaan: onder je deur, door de brievenbus en zelfs langs het kruipluik. Zonde, want hierdoor daalt de binnentemperatuur en is de kans groot dat de thermostaat een standje hoger gaat. Lekker die warmte natuurlijk, maar je gasverbruik gaat wel omhoog. Los dit op door kieren en naden te dichten, zodat tocht geen kans krijgt. Spoor tochtplekken op, kies de juiste materialen en dicht de gaten.

Waar vind ik naden en kieren?

Naden en kieren zijn de meest bekende veroorzakers van tocht in huis. Het verschil tussen deze twee termen is dat kieren zich bevinden tussen bewegende delen zoals deuren en ramen, terwijl naden verwijzen naar openingen tussen vaste delen van je woning zoals muren en het dak. Hoe spoor je deze plekken op? Begin bij de plekken waar je het meeste tocht verwacht. Denk aan:

  • Deuren en ramen
  • Tussen de muur en kozijnen
  • Plekken waar gaten zitten, bijvoorbeeld in de vloer bij leidingen
  • Onder de buitendeur
  • Door de brievenbus

Doe een tochtcheck

Zoek naar tochtplekken op dagen dat er veel wind staat. Zo kun je ze het makkelijkste opsporen. Twee makkelijke manieren om tocht te vinden: met een wc-papiertje of een kaars.  Sluit eerst al je deuren, ramen en roosters. Zet ook de verwarming uit en laat radiatoren afkoelen. Houd nu een wc-papiertje (of ander dun papier) of kaars voor de eventuele kier, en kijk of het beweegt. Beweegt het papier of de vlam? Dan is dit een tochtplek. Kijk ook goed of de lucht uit de kier komt, of uit bijvoorbeeld de naad van kozijn en muur. Zo kun je het gericht dichten.

Kies de materialen om te dichten

Voor een doeltreffende afdichting van naden en kieren, speelt de keuze van het materiaal een belangrijke rol. Neem daarom grondig de eigenschappen van de naden en kieren onder de loep. Is de opening groot of klein? Dient het materiaal flexibel te zijn of juist uit te harden? Plan je het binnen of buiten te gebruiken? Allemaal belangrijke factoren om te onderzoeken voordat je de naden en kieren gaat dichten.

Voor het afdichten van kieren bij ramen en deuren kun je tochtbanden en tochtstrips van kunststof gebruiken. Als het gaat om naden tussen vaste delen zoals kozijnen en muren, is een compressieband of kit een goede optie om ze af te dichten. Bovendien zijn er eenvoudige oplossingen voor gaten in muren of vloeren waar cv- en waterleidingen doorheen lopen. Deze kun je gemakkelijk afdichten met materialen zoals glaswol, steenwol, vilt of een compressieband. En vergeet niet: je kunt tocht bij je buitendeur eenvoudig tegengaan door een tochtborstel en een brievenbusborstel te gebruiken.

Wist je dat tot wel 250 euro kan besparen door tochtwering te plaatsen? Als je alle naden en kieren hebt gedicht, kan ook de verwarming een graadje lager. Hierdoor bespaar je dus extra veel. (Milieu Centraal)

Tochtstrips en tochtbanden

Nadat je de tochtige plekken hebt geïdentificeerd en alle benodigde materialen in huis hebt, is het tijd om aan de slag te gaan. Tochtstrips en tochtbanden vormen een slimme oplossing voor kieren bij ramen en deuren. Let op: er zijn verschillende diktes aan tochtstrips en tochtbanden. Om te weten welke je nodig hebt, sluit je ramen en deuren en meet je de dikte van de kier bij het kozijn. Bij te dikke tochtwering zal zullen ramen en deuren niet goed sluiten, en bij te dunne tochtwering zal er tocht binnen blijven komen.

Tochtstrips bevestigen
Een tochtstrip is van hard materiaal, vaak plastic of aluminium. Deze bevestig je aan de scharnierkant van je deuren en ramen. Meet de de lengte van het kozijn, zo weet je hoeveel je nodig hebt. Ontvet daarna de kozijnen, zodat de strips goed blijven zitten.
Nu kun je de strip bevestigen! Houd rekening met het type kozijn dat je hebt: voor houten kozijnen gebruik je eenvoudig spijkers, terwijl kunststof kozijnen om tochtwering met een plakstrip vragen.

Tochtbanden bevestigen
Tochtband bestaat uit zacht materiaal en is zelfklevend, waardoor het nog eenvoudiger te bevestigen is. Zorg er opnieuw voor dat je de benodigde dikte kent. Maak daarna het oppervlak schoon, zodat de band goed kan hechten. Trek een stukje van de beschermfolie aan de achterkant van de tochtband los en bevestig dit stevig aan de bovenkant van het kozijn. Trek de tochtband geleidelijk los en plak deze vervolgens naar beneden. Wanneer je bij de hoek van het kozijn komt, kun je de tochtband netjes afsnijden met een afbreekmes. Druk de geplaatste tochtband aan het einde nogmaals stevig aan voor een goede hechting.

Brievenbusborstel tegen ongewenste kou

Met een goed geplaatste brievenbusborstel kun je ongewenste tocht en kou buiten houden, waardoor je huis comfortabeler en energiezuiniger wordt. Deze borstelstrip wordt aan de binnenzijde van de brievenbusklep bevestigd. Gelukkig is dit zo gedaan.
Volg deze stappen voor een moeiteloze installatie:

  1. Maak de brievenbus grondig schoon om ervoor te zorgen dat het oppervlak vrij is van stof en vuil.
  1. Meet de breedte van de brievenbusopening nauwkeurig op. Zorg ervoor dat je de juiste maat brievenbusborstel hebt die past bij de breedte van de opening.
  1. Schroef het nu vast aan de binnenkant van de brievenbus.

Deurveren tegen tocht

Het belangrijkste doel van een deurveer is om ervoor te zorgen dat de deur na het openen weer veilig en volledig sluit, zelfs als mensen vergeten de deur handmatig dicht te trekken. Een deurveer duwt de deur zelf dicht. Je monteert ze gemakkelijk op een van de scharnieren van de deur.  Je kunt verschillende soorten deurveren en drangers krijgen, afhankelijk van de deur waar je het voor nodig hebt. Kijk hier dus eerst goed naar!

Tochtvrij wonen en energie besparen

Een tochtvrij huis zorgt voor meer comfort en besparing. We hopen dat je met deze tips aan de slag kunt, en alle tochtplekken opspoort en dicht. Stap voor stap maak je jouw woning tochtvrij, en kun je aankomende winter lekker warm binnen zitten. En dat zonder de verwarming een graadje hoger te doen!

Terug naar blog

Bestel tochtstrips en tochtbanden

1 van 8