7 tips om sluipverbruik te voorkomen

7 tips om sluipverbruik te voorkomen

Als apparaten stroom verbruiken terwijl ze op stand-by staan en in het stopcontact zitten, wordt dit ook wel sluipverbruik genoemd. Dit verbruik van stroom is een probleem dat veel geld kan kosten. Als we het over sluipverbruik hebben, gaat het dus over onnodig stroom verbruiken. Er zijn verschillende manieren om dit te voorkomen, en in dit artikel leggen we ze allemaal voor je uit. We geven je tips over hoe je sluipverbruik kunt opsporen, en vertellen je welke maatregelen je kunt nemen om het sluipverbruik van apparaten terug te dringen. Zo verlaag jij je energierekening én ben je milieubewust bezig. Want wist je dat het gemiddelde sluipverbruik bij een gemiddeld huishouden nog steeds erg hoog is? Lees snel meer over de tips om je sluipverbruik omlaag te krijgen.

Sluipverbruik opsporen

Allereerst is het handig om te weten hoeveel sluipverbruik je in jouw woning hebt. Dit kun je gemakkelijk meten met een energiemeter. Een energiemeter, ook wel kWh-meter genoemd, plug je in het stopcontact en vervolgens sluit je daar een apparaat op aan. Hiermee kun je nu het sluipverbruik meten. Er zijn verschillende energiemeters op de markt, zoals de energiemeter mini. Sluipverbruik meten geeft inzicht en zorgt dat je uiteindelijk energie kunt besparen.

Stekkers uit het stopcontact halen

Trek de stekkers uit het stopcontact, en voorkom sluipverbruik. Als je dit onnodige verbruik voorkomt, kun je uiteindelijk veel geld besparen. Het komt nog te vaak voor dat huishoudens apparaten niet gebruiken, maar de stekkers wel in het stopcontact laten. Zorg dus dat je de stekker eruit haalt als je jouw computer, televisie of radio een tijd niet gebruikt. Ook bij kleinere apparaten, zoals een elektrische tandenborstel of een koffiezetapparaat is dit verstandig.

Grote apparaten verbruiken meer

Wist je dat de grootste apparaten ook de grootste energieslurpers zijn? Apparaten die het meeste stroom verbruiken als ze aan staan zijn dus de grotere apparaten. Ook andere apparaten, zoals opladers, een elektrische tandenborstel en een dvd speler kunnen veel energie verbruiken. Als je hier meer op gaat letten en bewuster wordt, kun je makkelijker sluipverbruik voorkomen.

Gebruik de uitknop in plaats van de stand by stand tegen sluipverbruik

De stand by knop? Die kun je beter niet gebruiken! Dit zorgt ook voor onnodig sluipverbruik.
Heeft het elektrische apparaat die je gebruikt een uitknop? Gebruik dan deze knop in plaats van de stand-by knop. Veel mensen weten het niet, maar je verbruikt alsnog best veel stroom door de stand-by knop te gebruiken.

Gebruik een stekkerblok met aan/uit-schakelaar

Een andere tip tegen sluipverbruik is het kopen van een stekkerblok met aan/uit-schakelaar.
Dit is vooral handig als je meerdere apparaten bij elkaar hebt staan. Steek de stekkers van deze apparatuur in de contactdoos met de aan/uit-schakelaar en zorg voor het verminderen van sluipverbruik. Zo kun je makkelijk de stekkerdoos uitschakelen, zonder alle stekkers uit het stopcontact te halen.

Gebruik een stand-by killer met timer tegen sluipverbruik

Om sluipverbruik tegen te gaan is het verstandig om een stand-by killer te gebruiken. Deze kun je in het stopcontact doen. Dit product zorgt ervoor dat apparaten automatisch worden uitgeschakeld. Dit is een makkelijke manier om elektriciteit en energie te besparen! Zo ga je sluipverbruik tegen. Daarnaast zorgt dit product er ook voor dat de kans op brand een stuk minder wordt. Hiermee maak je jouw woning ook een stuk veiliger. De stand-by-killer zorgt dat als de bliksem in slaat, de apparaten zijn beschermd tegen kortsluiting.

Gebruik een bespaarstekker

Sluipverbruik voorkomen kan op verschillende manieren. Maar soms is het lastig om een apparaat helemaal uit te zetten. Ook kun je niet altijd de stekker uit het stopcontact halen. Wat kun je dan wel het beste doen? Een handige manier om stroomverbruik te voorkomen is door een bespaarstekker in het stopcontact te plaatsen. Dit zorgt voor het voorkomen van sluipverbruik, omdat het de stand-by stand van het betreffende apparaat uitschakelt. Er zijn specifieke bespaarstekkers voor elektrische apparaten, dus kijk hier goed naar voordat je er een aanschaft.

Vervang oude apparaten die een hoog sluipverbruik hebben voor nieuwe, zuinigere apparaten

Welke apparaten zorgen voor het meeste sluipverbruik? Het is bekend dit vaak de oudere apparaten zijn die dit veroorzaken. Alle apparaten verbruiken stroom, maar de oudere zijn vaak de boosdoeners. Nieuwe Europese richtlijnen zorgen ervoor dat dit bij moderne apparaten veel minder is.

Kijk naar het energielabel

Koop je nieuwe apparaten? Let dan goed op het energielabel. Met name bij koelkasten en boilers kan dit enorm veel schelen. Je vindt energielabels op bijna alle apparaten. Denk aan wasmachines, vriezers, televisies en ovens. De meest zuinige apparaten hebben een donkergroen energielabel. Bij veel apparaten is A+++ het zuinigste, bij andere is dit gewoon A. Op dit label vind je ook het verbruik in kWh. Denk er wel om dat zuinige apparaten vaak iets duurder zijn. Echter verdien je dit op de lange termijn terug, omdat je hierdoor minder stroom verbruikt.

Terug naar blog

Bestel direct

1 van 8