Hoe bespaar je energie? 10 tips voor in huis

Hoe bespaar je energie? 10 tips voor in huis

Hoe bespaar je energie is een vraag die veel Nederlanders zichzelf nu stellen, omdat de kosten alsmaar stijgen. Daarom geven we hier 10 tips om makkelijk en snel energie te besparen in huis. Dit kan makkelijk en simpel, zonder dat je hier veel geld aan uit hoeft te geven. Denk aan het sluiten van deuren, uitdoen van lampen en korter douchen. Alle kleine beetjes helpen, en zo kun je al een hoop besparen.

1. Hoe bespaar je energie met apparaten?

Voordat je een nieuw apparaat koopt, is het belangrijk om naar het energielabel te kijken. Apparaten zoals drogers, koelkasten, vaatwassers en wasmachines hebben een energieklasse. Deze wordt aangeduid door een letter, waarbij A vaak het meeste energiezuinig is en F het minst. Daarnaast vind je op het energielabel ook het verbruik in kWh. Zo kun je mooi vergelijken welke apparaten het zuinigst zijn. Ten slotte kun je bij apparaten die water verbruiken, zoals een wasmachine of vaatwasser, ook aflezen hoeveel hier wordt verbruikt.

2. Bespaar door slim te douchen

Waterbesparing is ook een slimme manier om energie te besparen. Want ruim 20 procent van je gasverbruik gaat op aan het gebruik van warm water. Vooral tijdens het douchen gebruikt men ontzettend veel water. Maar hoe bespaar je energie door waterverbruik te verlagen? Bijvoorbeeld door korter te douchen. Schaf een douchetimer aan om dit bij te houden. Ook kun je een waterbesparende douchekop installeren, waarmee je automatisch water bespaart.

3. Voorkom sluipverbruik en bespaar

Sommige apparaten verbruiken veel stroom, zelfs in de stand-by stand. Hierdoor verlies je onnodig veel energie. Schakel daarom je apparaten uit op momenten dat je ze niet gebruikt. Dit kun je makkelijk doen door een stekkerblok met schakelaar te gebruiken, zo zet je met één klik al je ingeplugde apparaten uit.

Wil je weten hoeveel een apparaat verbruikt? Gebruik dan een energiemeter. Met een energiemeter, ook wel verbruiksmeter genoemd, kun je precieze metingen aflezen van het apparaat wat erop aangesloten is.

4. Plak radiatorfolie achter je verwarming

Radiatorfolie is een slimme oplossing tegen warmteverlies, vooral als je buitenmuur niet geïsoleerd is.  Door deze folie ontsnapt er een stuk minder warmte naar buiten, waardoor je gasverbruik omlaaggaat. Dit kan je tot wel 10 m³ gas besparing per vierkante meter opleveren. Je kunt kiezen uit radiatorfolie die je achter op de verwarming kunt plakken, of radiatorfolie tegen de muur.

5. Kies zuinige lampen

Wist je dat ongeveer 14 procent van het stroomverbruik in huis door verlichting komt? Goed dus om hier rekening mee te houden. Zorg dat je zoveel mogelijk ledlampen in huis hebt, want hierdoor kun je flink besparen. In vergelijking met gloeilampen en halogeenlampen zijn ledlampen bijna 90 procent zuiniger. Ook lampen hebben een energielabel, waarbij het donkergroene label het zuinigst is; let hier dus ook op. Ten slotte is het slim om daglicht optimaal te benutten en overdag zo min mogelijk lichten aan te hebben

6. Bespaar energie door tochtwering

Hoe bespaar je energie door tochtwering? Ramen en deuren sluiten vaak niet goed en hierdoor kan tocht makkelijk je huis binnenkomen. Hierdoor verlies je warmte. Een simpele en goedkope oplossing is het plaatsen van tochtstrips bij deuren en ramen. Daarnaast kun je ook een brievenbusborstel plaatsen; hierdoor komt er minder kou door de brievenbus in je huis. En blijven deuren vaak open in huis? Dan kun je ook nog deurdrangers plaatsen, waardoor deze automatisch sluiten en je ook energie bespaart.

7. Installeer een slimme thermostaat

Hoe bespaar je energie door een thermostaat? Door een slimme thermostaat te installeren kun je veel gas besparen. Deze zorgt er namelijk voor dat de verwarming automatisch uit of lager wordt gezet, bijvoorbeeld als je slaapt of er niet bent. Dit is vooral handig als je wel eens vergeet de verwarming uit te zetten. Daarbij heb je ook nog eens inzicht op je verbruik. Hierdoor wordt het nog makkelijker om energie te besparen.

8. Warmte verspreiden met radiatorventilatoren

Een radiatorventilator is een klein apparaat dat je onder je radiator kunt plakken. De ventilatoren in dit product zorgen dat je woning sneller warm is, waardoor je minder energie verbruikt. De warme lucht verspreidt zich sneller, waardoor de verwarming korter en minder hard aan hoeft. Het apparaat werkt simpel; je sluit het aan in het stopcontact en het draait alleen wanneer de verwarming aan staat. Daarnaast is het stroomverbruik minimaal, wat de besparing nog groter maakt.

9. Beperk het aantal koelkasten en vriezers

Veel huishoudens hebben meerdere koelkasten en vriezers; dit zijn apparaten die veel energie slurpen. Ook worden ze vaak niet optimaal benut. Beperk daarom het aantal vrieskasten en koelkasten in huis, want het is bekend dat deze voor hoge energiekosten zorgen.

10. Was op een slimme manier

Ten slotte kun je ook geld besparen door verstandig te wassen. Was bij voorkeur op 30 graden, want dit zorgt voor een grote besparing. Zorg er daarnaast voor dat je alleen wast als je een volle trommel hebt, want dit voorkomt kleine wasbeurten die veel energie kosten. Dus hoe bespaar je energie? Door bovenstaande tips op te volgen kom je al een heel eind!

Terug naar blog

Bestel direct

1 van 8