Tochtstrips en tochtbanden bevestigen

Tochtstrips, Tochtbanden en Tochtprofielen: Wat Zijn de Verschillen?

Koude tocht los je eenvoudig op door naden en kieren te dichten, bijvoorbeeld met tochtstrips of tochtbanden. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen deze twee? En hoe bepaal je welke je nodig hebt? Naast strips en banden zijn er ook verschillende tochtprofielen beschikbaar. Er zijn dus veel specificaties waar je rekening mee moet houden! Daarom vertellen we je graag meer, zodat je precies weet waar je op moet letten voordat je ze aanschaft.

Onderscheid tussen een tochtstrip en tochtband

We begrijpen dat het verwarrend kan zijn: het verschil tussen tochtstrips en tochtbanden. Een tochtstrip is gemaakt van hard materiaal, meestal metaal of kunststof, en is niet flexibel. Deze strip kan worden bevestigd met spijkers of door gebruik te maken van een losse plakstrip. Je monteert de tochtstrip aan de scharnierkant van een raam of deur. Dit is een voorbeeld van een tochtstrip. 

Tochtstrip voorbeeld

Aan de andere kant is een tochtband vervaardigd uit zacht materiaal, waardoor het veel flexibeler is. Tegelijkertijd zijn tochtbanden doorgaans zelfklevend, waardoor ze eenvoudig te bevestigen zijn. Door de flexibiliteit van een band is deze ook geschikter voor diverse afmetingen van kieren en naden. Dit is een voorbeeld van een tochtband.

Tochtband voorbeeld

Specificaties van tochtprofielen

Naast het onderscheid tussen tochtstrips en tochtbanden, is het ook van belang om naar het type tochtprofiel te kijken. Je hebt namelijk de keuze tussen tochtprofielen met een luchtkamer en tochtprofielen zonder luchtkamer. Een tochtprofiel met luchtkamer beschikt over een open ruimte, waardoor het gemakkelijk samengedrukt kan worden. Dit maakt het bij uitstek geschikt voor het afdichten van grotere naden en kieren. Daarentegen is een tochtprofiel zonder luchtkamer meer geschikt voor kleinere holtes, omdat deze een hogere weerstand bieden.

Lettercodes bij tochtprofielen

Strips, banden en luchtkamers, heel wat zaken om rekening mee te houden. Laten we nog een stap verder gaan in de details: er zijn namelijk ook nog lettercodes die een rol spelen bij tochtprofielen. Iedere vorm met lettercode heeft zo zijn eigen specifieke voordelen en toepassingen. Vaak vind je op de verpakking van het specifieke product ook aangegeven voor welke grootte kier of naad deze bedoeld is. Dit zijn de vijf meest voorkomende:


D-tochtprofiel: Het D-tochtprofiel heeft een grote luchtkamer en is makkelijk samen te drukken. Hierdoor is deze erg geschikt voor grotere holtes van 4 tot 6 mm.

Tochtband D profiel

 

P-tochtprofiel: Het P-tochtprofiel heeft een middelgrote luchtkamer en is te gebruiken voor holtes rond de 3 tot 5 mm.

Tochtband P profiel

 

O-tochtprofiel: Het O-tochtprofiel heeft een ronde luchtkamer en biedt de minste weerstand van allemaal. Daarom is dit product geschikt voor ramen en deuren met onregelmatige kieren of naden.

Tochtband O profiel

 

E-tochtprofiel: Het E-tochtprofiel heeft geen luchtkamer en is geschikt voor kleine holtes, zoals naden langs een houten raamkozijn. Gebruik dit product voor het opvullen van holtes van 1 tot 3 mm.

Tochtband E profiel

 

I-tochtprofiel: Het I-tochtprofiel heeft geen luchtkamer en biedt relatief veel weerstand. Dit product is verkrijgbaar in verschillende diktes, dus bekijk de specificaties zorgvuldig voordat je het aanschaft. Variërend van 1 tot 7 mm.

Tochtband I profiel



Het belangrijkste: Let op de productspecificaties

Hopelijk is het verschil tussen tochtstrips, tochtbanden en tochtprofielen nu iets duidelijker. We willen nogmaals benadrukken dat we begrijpen dat de termen 'strips' en 'banden' vaak door elkaar worden gehaald. Het belangrijkste is echter om te kijken naar de specificaties van het product. Vaak staat vermeld voor welke dikte van kier of naad het geschikt is, en of het al dan niet flexibel is. Meet daarom je kieren en naden zorgvuldig op voordat je op zoek gaat naar passende strips of banden! Zo voorkom je een verkeerde aankoop.

Terug naar blog

Bestel tochtstrips en tochtbanden

1 van 8